miércoles, 22 de noviembre de 2017

TASCA 3: TOP TEN FOTOGRÀFIC ENNIO REINA GIAMBERINI

En aquesta fotografía es pot veure l'efecte que té la presença de gel sobre una muntanya, doncs aquest la erosiona quan es desfà en aigua.


 Una bonica posta de sol, és a dir, la llum solar passa per l'atmòsfera terrestre de manera paral·lela a aquesta, i això fa que la llum solar es divideixi produïnt aquests bonics colors.


L'efecte erosionant del vent i de l'aigua és tan fort que pot donar lloc a estructures naturals com a aquesta.


Les ratlles blanques i negres de la zebra són un exemple més de com la selecció natural fa que només els individus amb les millors característiques per a la supervivència continuïn la espècie, de tal manera que, durant milions d'anys, aquesta es perfecciona cada vegada més.


Una vegada més, podem veure els efectes de la selecció natural. La vida en grup comporta molts avantatges per a les espècies, així que, la majoria d'aquestes la han adoptat gràcies al mecanisme de  selecció natural.


I per acabar, en aquesta fotografia que he triat es pot veure l'aspecte fastigós i amenaçador, però també impressionant, d'un àcar vist al microscopi electrònic.

domingo, 12 de noviembre de 2017

TASCA 2: COM CUINAR UN OU SENSE CALOR ENNIO REINA GIAMBERINI

Per a cuinar un ou, no és necessari utilitzar calor (encara que si volem menjar-lo és força recomanable). Podem cuinar un ou fàcilment amb un alcohol, ja sigui una beguda alcohòlica com el vodka o el whisky, etanol denaturat, metanol o isopropanol. El procès és el següent:

1-Trencar la closca de l'ou i posar-lo en un recipient.
2-Omplir el recipient amb un alcohol.
3-Esperar 1-3h per a que l'ou es "cuini".
4-No menjar l'ou, ja que bo no estarà i si hem utilitzat qualsevol alcohol que no sigui etanol no denaturat, també será tòxic.

Molt senzill, oi? Per a entendre com funciona aquest experiment hem d'entendre que passa quan cuinem un ou. L'ou està format per dos parts, la clara i el rovell. La clara és un líquid semitransparant format majoritàriament per proteïnes. El rovell és la part taronja interna formada sobretot per lípids. Quan cuinem un ou, la calor trenca els enllaços entre els aminoàcids que formen les proteïnes canviant la seva estructura, és a dir, les desnaturalitza. Això és el que causa que la clara es torni sòlida i blanca. Doncs bé, els alcohols també poden trencar els enllaços entre aminoàcids, desnaturalitzant les proteïnes formades per aquests. D'aquesta manera, podem imitar la reacció química que cuina un ou, sense calor i només amb un alcohol.


En aquest vídeo podem veure l'experiment.